12 August 2012

Tutorial : Header & Footer Bersambung Dengan Body/Content Blog

Photobucket

Tuto ini di request oleh Farisha.Dia tanya macam mana nak sambungkan header dan footer dengan body blog.


~Header~

1) Dashboard>Design>Edit HTML>Tick Expand Widget Templates
2) Press Ctrl+F and find this code
/* Header
3) Scroll ke bawah sikit.Korang akan jumpa code di bawah :
border: 9px solid $headerBgColor;
4) Tukarkan 9px itu kepada 0px.Contoh seperti di bawah :
border: 0px solid $headerBgColor;
5) Preview dan Save !

~Footer~

1) Dashboard>Design>Edit HTML>Tick Expand Widget Templates
2) Press Ctrl+F and find this code
/* Footer
3) Scroll ke bawah sikit.Korang akan jumpa code di bawah :
padding-top: 9px;
4) Tukarkan 9px kepada 0px
padding-top: 0px;
5) Preview & Save !

P/S : Nisa harap Nisa boleh tolong Farisha ya.Kalau tak jadi,bagitahu Nisa sepantas kilat.

8 comments:

Salina said...

Rajinnya buat tutorial pepagi macam ni . Keep it up . Btw , comel header tu .

KHAIRUNNISA said...

@SalinaEsok Nisa tak sekolah..Hehehe

Farisha Idayu said...

Nisa.. tak jadiklah..x jumpe code2 yang kak nisa suruh tukar nombor tuh.. farisha pakai denim..mungkin berlainan template kot ?

KHAIRUNNISA said...

@Farisha IdayuNisa pun pakai template denim lah adek.Herm,tak jadik ekk.Nisa minx maaf ya..

farisha idayu said...

Dah menjadik lah ! thanks tau !

KHAIRUNNISA said...

@farisha idayuYou're welcome

Ainun Basyirah said...

boleh panggil nisa?
cemane plak nk buat tutorial ni tp mslhnya blog sy ni template br ke ape sbab bila ctrl+F /* Header pon xdpt. sobs sobs sobs. tolong please :D:D:D

KHAIRUNNISA said...

Mungkin sebab template lain kot. Tukar dulu template kepada simple k :)

 
Copyright© All Rights Reserved by Khairunnisa Hassan